Gör System Edström rätt i att sälja hos återförsäljare?

Häromdagen när jag kollade runt efter ny bilutrustning till min jobb bil så snubblade jag på fler ställen över utrustning från System Edström. Dels så hittade jag deras utbud på den egna hemsidan. Att System Edström säljer sina egna produkter på sin hemsida tycker jag är en självklarhet, och faktiskt något som jag undermedvetet förväntar mig från de flesta företag som säljer produkter. Något som jag sedan då tyckte var konstigare att när jag fortsatte kika runt fann produkterna på flertalet andra hemsidor. Likt System Edström kunde man beställa produkterna direkt på nätet, och många annonserade också vid Google sökningar. Det var inte heller så att det bara var återförsäljarna som annonserade med produkterna utan System Edström gjorde det också själva. Det jag tyckte var konstigt var då att man på ett sätt konkurrerar med sina kunder, något jag aldrig tänkt på innan. När jag kollar nu ser jag att detta är ganska vanligt och att det finns många företag som både säljer sina produkter själv och genom återförsäljare. Det känns ganska självklart att så är fallet eftersom man ofta kan se butiker både från återförsäljare och tillverkarna själva. Grejen jag reagerade på var nog att det var på nätet och främst annonseringen på nätet. Givetvis vill man på nätet likt i fysiska butiker tjäna så mycket pengar som möjligt, vilket man gör genom direktförsäljning. Det som är konstigt är att man med annonsering på nätet finns i direkt anslutning med sina kunder som då också blir konkurrenter, vilket gör att även om man får kunden att köpa från den egna hemsidan, har man betalt pengar som man annars inte behövt om bara återförsäljarna hade sålt produkterna. Jag har inget rätt svar på om man bör annonsera på samma produkter som sina återförsäljare, men det känns lite dumt. Kanske är det bättre att göra ett val. Antingen så säljer man via återförsäljare och struntar i annonseringen, eller så ör man fullt på annonseringen men låter bli att sälja sina produkter via återförsäljare. Det finns säkert fler sidor än dessa två, ganska svarta och vita alternativ, men det tål ändå att funderas över. Som sagt, jag har inget bra svar på frågan, ville bara skriva av mig och ta upp den.