Pellets – en modern variant av vedeldning

Pellets fungerar exakt på pricken som att elda ved. Det är ju egentligen också ved du eldar, fast nermald. Den enda skillnaden mellan ved och pellets är egentligen att pellets är mycket mer energieffektivt, vilket gör att du inte behöver underhålla bränsleprocessen lika mycket som med ved. Pellets är också hela tre gånger så effektivt som ved!

Bra och dåligt med pellets:

  • Miljöneutralt
  • Du kan elda med pellets i din oljepanna.
  • Det behövs ingen el
  • Underhåll krävs
  • Du ska förvara pellets

Vad är pellets?
Restprodukter från tillexempel sågverk kan bli pellets. Man tar restprodukterna så som sågspån och pressar samman till just pellets.

Pelletsvärme – hur funkar det?
Pellets levereras oftast i bulk eller säckar. Har du pelletsvärme som din huvudsakliga uppvärmning så är det bulk som gäller. Pelletsbilen levererar pelletsen direkt till din lagringstank. Lagringstanken matar brännaren med pellets via ett rör, där de sedan förbränns och bildar värme i vattenpannan. Vattnet led sedan ut till radiatorer runt om i bostaden.

En del arbete med pellets
Det krävs lite mer arbete att elda med pellets jämfört med olja. Efter som det sker en förbränning av biomassa så kommer du behöva tömma ut aska. Hur ofta du måste tömma beror på kvalitén på pelletsen du köpt, men också på brännaren. Normalt är att tömma askan cirka en gång i veckan.

Effektiv värme för mindre hus eller fritidshus.
Att ersätta den vanliga kaminen i ett litet hushåll med en pelletskamin kan vara ett bra alternativ. Pellets är mer energieffektivt men också billigare än ved.

Vad kostar kalaset?
Börjar du från början så är kostnaden för en ny brännare med tillhörande pelletsförråd cirka 55 000 kr. Väljer du att uppgradera din gamla oljebrännare så hamnar priset på hälften. cirka 25 000 kr
En pelletskamin för mindre hus eller fritidshus går loss cirka 10 000 kr, exklusive installation.