Historien bakom Cerwin-Vega. Från scenen till biosalongen.

Cerwin-vega (under namnet Vega Laboratories) startades 1954, av en lysande ung flygtekniker vid namn Gene Czerwinski. Han var en hängiven musikfantast, och hans främsta drivkraft var att skapa högtalare som skulle kunna återge känslan av rätt akustik från en livespelning.

Cerwin-vega får en Oscar
På 70-talet med var Cerwin-vega med och utvecklade ”Sensurround” för filmindustrin. Högtalarsystemet var byggda för att skapa akustik med lågfrekventa vibrationer som skulle simulera vibrationerna från en jordbävning eller en fältstrid. Systemet byggde på 18” basar med över 15 centimeters slaglängd. Cerwin-Vega en Oscar för speciell teknisk prestation i filmen 1974, ”Earthquake”.

Cerwin-vega och kändisarna
Cerwin-Vegas etablerade professionella relationer med artister som David Bowie, The Rolling Stones, Peter Frampton,  Emerson Lake och Palmer.

Cerwin-vega för gemene man
Under hela 70- och 80-talet tågade Cerwin-vega in på hemmamarknaden med sin så kallade ”D”-serie. Introduktionen av lågprishögtalarserien Residential som lanserades i början av 70-talet etablerade Cerwin-vega på hemmamarknaden. Särskilt populära var högtalarna hos den unga publiken då bastrycket var något utöver det vanliga.
Trots att Cerwin-vega fått en rad utmärkelser för olika högtalarinnovationerna så som utomordentligt brett dynamiskt omfång och enastående basrespons, så har märket aldrig etablerat sig i finrummen. Många menar att Cerwin-vegas viktning åt basregistret gör att högtalarna mister viktiga egenskaper när det kommer till akustik i de övre registerna.

Cerwin-Vega till Stanton Group
2002 sålde Czerwinski Cerwin-vega till Stanton Group, vilket resulterade i att verksamheten flyttades från Kalifornien till södra Florida. 2007-introduktionen av Cerwin-Vega Active (CVA), var en stor skräll i branschen. Den ny serie aktiva högtalare som använde direktavfyrande subwoofers i en mängd olika drivrutinstorlekar blev snabb en stor succé.

Cerwin-Vega till Gibson
Ytterligare en viktig vändpunkt inträffade 2011, när Gibson förvärvade Stanton Group och startade sin egen Pro Audio Division, vilket naturligtvis förde Cerwin-Vega under Gibson-paraplyet.