En slipmaskin – en typisk födelsedagsönskning

Min bror önskar sig en slipmaskin i födelsedagspresent. En slipmaskin. Det är en väldigt typisk önskning för min bror. Han önskar sig alltid vansinnigt praktiska och svårinslagna saker. Det var ett tag sedan han önskade sig något i kaliber med slipmaskin dock. När jag frågade vad han, en man i en nybyggd fyra i innerstan, skulle med en slipmaskin till så sa han att han ville göra om den altan som lägenheten hade. Han ville lägga trä över den stenläggning som fanns där nu och då skulle han behöva en slipmaskin. Jag bara gapade. Han lugnade mig med att han inte skulle låta stenen ligga kvar, den skulle han sälja. Det var ju förnuftigt åtminstone.

Likt min bror har jag aldrig lagt ner speciellt mycket tid på snickeri och andra aktiviteter som kräver någon form av händighet. Jag har haft turen att kunna anställa andra för den typen av tjänster och varit oerhört tacksam och ödmjuk gentemot dem som kan. Det var därför med ett tungt sinne jag, en tidig lördagsförmiddag, stod framför hyllan märkt med ’slipmaskin’ inne på bygghandeln. Jag stod där och kliade mig i huvudet och funderade över hur fanken jag skulle kunna veta vilken slipmaskin som skulle passa min brors ändamål? En kvinna i personalen måste ha sett mitt förvirrade ansikte och kom fram till mig. ”Hejsan, behöver du hjälp?” Hon var min räddare i nöden där och då. ”Det är så uppenbart alltså?” svarade jag. Jag berättade för henne vad jag sökte och hon höll med om att det var en annorlunda födelsedagsönskning men att hon absolut kunde hjälpa mig.

En halvtimme senare var jag på väg hem med brorsans nya slip, dessutom inslagen. Jag hoppas att till hans nästa födelsedag ska önska sig en skjorta eller en portfölj – något jag har en susning om alltså.